News and Events  

Puteti face DONATII la Biserica Sf. Parascheva, prin PAYPAL.

  ANUNTURI  •


27 Februarie - 15 Aprilie - Postul Mare

Spovedanie
Sfânta Taina a Pocăintei (Spovedania) se va oficia in datele de:

    •  Sâmbătă, 8 aprilie (după slujba Vecerniei) intre ora 7:30 p.m. si 9:00 p.m..
    •  Miercuri, 12 aprilie după slujba Deniei.
    •  Joi, 13 aprilie după slujba Deniei celor Douăsprezece Evanghelii.
    •  Vineri, 14 aprilie după slujba Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
    •  Sâmbătă, 15 aprilie intre orele 9:00 a.m. si 12:00 p.m. (Spovedanie si Impărtăsirea copiilor.)

Programul Slujbelor  de Florii, Săptămâna Mare si Pasti

-  Sâmbătă, 8 aprilie -  Sâmbăta Sfântului Lazăr. Slujba Utreniei va incepe la Ora 9:00 a.m. După incheierea Sfintei Liturghii  (ora 11:00 a.m.) se va oficia Pomenirea Mortilor.
Vecernia Mare va fi oficiată Sâmbătă seara (8 aprilie) incepând cu ora 6:30 p.m. După Vecernie se va oficia Taina Spovedaniei

-  Duminică, 9 aprilie - Duminica a 6-a din Postul Mare - Duminica Floriilor. După oficierea Sfintei Liturghii se va organiza in sala socială a bisericii Masa de prânz.
-  In Sfânta si Marea Miercuri (12 apr.) - Slujba Deniei va incepe la ora 6:30 seara.
-  In Sfânta si Marea Joi (13 apr.) - Utrenia intre orele 9:00 a.m. si 10:00 a.m. urmată de Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare
Denia celor Douasprezece Evanghelii va incepe la ora 6:30 seara.
-  In Sfânta si Marea Vineri (14 apr.) - Slujba Deniei Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos va incepe la ora 6:30 seara cu scoaterea Sfântului Epitaf.
-  In Sfânta si Marea Sâmbătă (15 apr.) - Canonul Sâmbetei celei Mari va incepe la ora 11:15 p.m. (inainte de miezul noptii).

Slujba Invierii Domnului Iisus Hristos

Duminică 16 Aprilie, Invierea Domnului nostru Iisus Hristos sau Sfintele Pasti

    • Slujba Invierii Domnului nostru Iisus Hristos va incepe la ora 0:00  cu primirea Sfintei Lumini si se va incheia la ora 1:30 a.m.
    • Slujba Utreniei (Canonul invierii) va incepe la ora 9:00 a.m.
    • Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur va incepe la ora 10:00 a.m..
La ora 12:15 (după Sfânta Liturghie)- corul Chindia din Boston va prezenta Concert de Invierea Domnului. Dupa concert, copiii sunt invitati la Egg Hunt.

Programul din Săptămâna Luminată
- Luni, 17 aprilie - Utrenia intre orele 9:00 a.m. si 10:00 a.m. urmată de Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.
- Joi, 20 aprilie incepând cu ora 6:30 p.m. (seara) se va oficia Slujba de sfintire a Apei de Izvorul Tămăduirii.
- Vineri, 21 aprilie - Izvorul Tămăduirii Utrenia (Canonul Invierii) intre orele 9:00 a.m. si 10:00 a.m. urmată de Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.


Duminica Ortodoxiei

     “Eu nu mă închin materiei, ci Creatorului materiei, Care pentru mine S-a făcut material și a binevoit să sălășluiască în materie, Care prin materie a înfăptuit mântuirea mea.” Sf. Ioan Damaschin

    Prima duminica a Postului Mare - cunoscuta drept Duminica Ortodoxiei sau Duminica biruinței Ortodoxiei este sărbătorită în prima duminica a Postului Mare. Sărbătoarea comemorează victoria dreptei cinstiri a icoanelor asupra iconoclasmului in urma hotarârilor Sinodului VII Ecumenic din anul 787, hotrâri consfințite de Sinodul de la 843. Drept urmare, slujba de praznuire pomenește restaurarea cinstirii icoanelor în tipicul Bisericii și în viața particulară a creștinilor in urma ereziei iconoclaste.
     Cuvântul iconoclasm provine din limba greacă si inseamnă: distrugerea imaginei.
Biserica dintru inceput a venerat chipul Fiului lui Dumnezeu intrupat si i s-a adus cinstirea cuvenită precum si chipului Maicii Domnului si sfintilor sfinti care au devenit un model de biruintă asupra păcatului. Sfântul Vasile cel Mare (c.329-379) a invătat că crestinii trebuie să cinstească si să respecte icoanele pentru că prin cinstea icoanei se aduce cinste prototipului.
Desigur icoanei trebuie să i se respecte cinstea cuvenită si să fie spre slava si cinstea lui Dumnezeu si a sfintilor; folosirea lor in afara cultului si intr-un mod necuvenit a condus spre criza iconoclastă.
Mai mult, după moartea lui Mohammed in 632 si cresterea rapidă a islamului (imperiu ce a pus mare presiune pe Imperiul Bizantin până la căderea in anul 1453 a Constantinopolului lui in mâinile otomanilor), multi dintre crestini au interpretat aceasta drept pedeapsă a lui Dumnezeu. Musulmanii  nefolosind imaginea in cult asa cum există in lumea crestină, acestia, in zonele cucerite (de islam) au acuzat crestinii că se inchină la imagini, iar icoanele sunt idoli. Insusi impăratul bizantin Leon III (717- 741) fiind influentat de ideile musulmanilor, neintelegand si necunoscand invătătura crestină precum si din motive politice, a decretat intre anii 727-729 o serie de legi prin care a cerut eliminarea icoanelor din biserici si din cultul ortodox. (O lege si mai radicală şi mai agresivă a fost promulgată de Leon III - Isaurul în ianuarie 730. Acest decret prevedea nu doar distrugerea sfintelor icoane, ci şi a sfintelor moaşte.) Cinstirea icoanelor a rămas neschimbată pentru marea majoritate a crestinilor (cler si credinciosi), iar Sfântul Ioan Damaschin si Papa Grigorie III al Romei au fost cei care s-au opus ordinelor gresite si au argumentat teologic dreapta invătătură despre cinstirea Icoanelor.
Sinodul VII Ecumenic din anul 787 a restaurat si a doptat dreapta invătătură pentru cinstirea sfintitelor Icoane.
Dupa aproape 120 de ani de interzicere a cinstirii icoanelor in biserici, in anul 843 Impărăteasa Theodora a Bizantului a restabilit orânduiala in Imperiu Bizantin, declarând că cinstirea sfintelor Icoane este esentială dreptei credinte.
      In aceasta perioadă, din nefericire, au fost distruse valori de neegalat din periada timpurie a crestinismului ortodox, iar ecoul ereziei a rămas peste secole până in zilele noastre, crestinii protestanti renuntând si ei la cinstirea sfintitelor Icoane.

Pr. Nicolae Simion


Pentru Sfintirea caselor vă puteti adresa pr. Nicolae la biserică sau prin e-mail la adresa stparascheva@comcast.net- Biserica Ortodoxă Română Sfânta Parascheva - - 1996 - 2017

Biserica Ortodoxă Română Sfânta Parascheva a sărbatorit in anul 2016, 20 de ani de misiune si slujire pentru comunitatea crestin ortodoxă românească din marea metropolă a Bostonului si imprejurimi. Aceste momente aniversare sunt popasuri in care noi ne plecăm sufletul si constiinţa in faţa lui Dumnezeu, mulţumind in primul rând că suntem si apoi că fiecare, după crezul si puterea sa, a adus ofrandă in slujba lui Dumnezeu si slujirea aproapelui. Prin Sfânta Biserica, cu fruntea sus si din mila Tatălui Ceresc, să ducem pe mai departe steagul ortodoxiei românesti pe pământul Statului Massachusetts - The spirit of America!

Intru mulţi si fericiţi ani!